sobota 4. marca 2017

Fitness hamburger- kompletný recept (žemľa, fašírka, hranolky)

Kto by nemal rád hamburgery? Milujú ich dokonca aj vegáni, tí si ich robia so sójového mäsa. Kombinácia kyslých uhoriek, cibuľky, horčice s kúskom mäsa si získala celý svet. Ten fitness nevynímajúc. V reštaurácii vám ho naservírujú v žemli z bielej múky posypanej sézamom, vo vnútri sa nachádza poriadne mastná hovädzia fašírka, plátky syra a niekedy aj pečená slanina, k tomu ako prílohu dostanete nálož hranoliek a tatársku omáčku. Pri tejto predstave sa aj mne zbiehajú slinky! No takýto luxus si nechajme na neskôr- na nejakú špeciálnu príležitosť. V bežný deň si však môžeme spraviť aj taký náš fitnesácky hambáč, ktorý bude "macro friendly" a nebude nás po ňom hrýzť nepríjemná výčitka .
Hodnoty tejto mňamky: 
B: 37,4 g  S: 54.7 g T: 18,5g = 2 271 kJ



Tento príspevok bude taký 3 v 1. Napíšem tri recepty. Okrem fašírky, ktorá tvorí základ, sú nemenej dôležitou súčasťou žemle. V obchode len ťažko kúpite pravé celozrnné, a už vôbec nie tie na hamburger. ( nie, "fitnes" kaiserka  nie je celozrnná len preto, že sa volá fitnes :D ) Radšej si to rovno namierime k regálom s výrobkami na pečenie a urobíme si ich sami! Budú cubi-dup :) Ja som si ich pripravila deň vopred. Ešte nám aj zvýšia na raňajky, či desiatu, alebo si ich odložíme do mrazničky. No a hranolky nesmú chýbať! Nieee, žiadne pečené zemiaky vo fritéze ( s olejom od predvčera :D ) to nebudú.  Keď chceme plnohodnotné jedlo, musí tam byť predsa zeleninka! A ten plátok cibule a uhorky fakt nebude stačiť :D. Upečieme si preto chutné zelerové hranolky.

Celozrnná žemľa na hamburger

Suroviny ( 8 porcií) 
175g celozrnná ražná múka
175g chlebová špaldová múka
125g ovsená múka hladká
1 celé vajce
1/2 =20g čerstvého droždia ( možno použiť aj sušené) 
30ml olivový olej
125ml mlieko
1 čl cukor
voda podľa potreby
soľ
sézam
vajce na potretie


Postup
Múky si navážime a preosejeme do misy. Pripravíme si kvások z mlieka, cukru a droždia- mlieko mierne ohrejeme (nesmie byť horúce!) pridáme cukor, štipku soli a rozmrvíme droždie. Miešame, kým sa nám droždie úplne nerozpustí. Prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto. Keď nám kvások vykysne vylejeme ho do misy s múkou, pridáme soľ, olej, vajce a všetko spolu premiešame. Pekne si vyhrnieme rukávy a vlastnými rúčkami vymiesime parádne cesto, aby sa nám všetky suroviny dobre premiešali. Zíde sa vám šikovný pomocník, ktorý vám bude podľa potreby dolievať do misky vodu. Cesto by malo byť husté, ale nie zas ako kameň. Budeme z neho tvoriť žemle, a nie piecť palacinky, tak to s tou vodou ani nepreháňajte. Postačí cca 150- max. 200ml. Necháme kysnúť zhruba 1 hod. 

Takto nám cesto pekne vykyslo. 

Následne cesto "vykydneme" na pomúčenú dosku a rukami formujeme buchtičky. Ruky si buď potrite olejom, alebo poprášte múkou, aby sa vám nelepilo na dlane. 


Žemličky si naukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte 30 min. kysnúť. Potrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme sézamom,Vložíme do rúry a pečieme zhruba 20min. Najprv pri vyššej teplote 200 °C 5 min., potom znížime teplotu a necháme žemličky piecť pri 180°C. 

Hovädzia fašírka

Suroviny (4 kúsky)
500g mleté hovädzie mäso (do 15% tuku) 
3 strúčiky prelisovaného cesnaku 
soľ
mleté čierne korenie
bylinky podľa chuti
worchestrová omáčka



Postup
Všetky suroviny premiešame. Môžeme pridať aj na jemno nakrájanú cibuľu. Vyformujeme si guľky, ktoré na plechu s papierom na pečenie utlačíme do tvaru fašírky. Nebojte sa ich poriadne roztiahnuť, oni sa vám "scvrknú" :D Vo vyhriatej rúre pečieme zhruba 20-30 min. Mäsko kontrolujeme, počas pečenia polievame vypustenou šťavou, a keď je z jednej strany hotové, obrátime ho. 

Zelerové hranolky

Zeler si očistíme a nakrájame do tvaru hranoliek. Naukladáme na plech s papierom na pečenie. Kúsky zeleru osolíme, okoreníme, prípadne ešte dochutíme bylinkami. Dáme piecť. Opäť počas pečenia kontrolujeme, a keď sa nám dajú už odlepiť z papiera, prevrátime ich na druhú stranu. 

MÁME HOTOVO!!! 

Už len natrieť jednu polku žemle horčicou, druhú kečupom, nakrájať si cibuľu, kyslé uhorky, natrhať lístky šalátu. Ostáva to len spojiť, otvoriť poriadne ústa a s chuťou sa zahryznúť. MŇAM! 

Fantázie sa medze nekladú. Ja som si do môjho burgru vložíme plátky pečenej cvikli. Mäsko som mala príliš "guľovité" tak som si ho musela preklojiť. Nooo a kto by šetril energiu, môže namiesto kečupu použiť pretlak. 

! DOBRÚ CHUŤ ! 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Motív Úžas, a. s.. Autor obrázkov motívu: lobaaaato. Používa službu Blogger.